Produkter fra Omberg Portefølje. Foto fra Det Norske næringsliv
Produkter fra Omberg Portefølje. Foto fra Det Norske næringsliv

Firmaet ble startet i 1930 av Marius Pedersen, og i 1940 ble det overtatt av sønnen Haakon.”Det norske næringsliv” forteller om et stort vareutvalg:

Virksomheten omfatter fabrikasjon av alt i portefølje, som damevesker, shoppingvesker, skuldervesker, konvoluttvesker, skolevesker, torgvesker, dokumentmapper, reisemapper, lommebøker, portemoneer, ryggsekker, sykkelposer, beltesekker og tobakkspunger. Bedriften beskjeftiger 5 arbeidere”.

Før starten var Marius agent for naboen, ”Ramme-Olsen”, og reiste rundt og tok opp bestillinger på bilder. Da skaptes idéen om å begynne med noe for seg selv. Han begynte å sy torvvesker av skinnrester fra skofabrikker. Produktutvalget økte etter hvert. Karl Foss var produktutvikler i mange år. Brødrene Haakon og Peder syklet rundt og leverte varer. De tilbød også kreditt, og måtte oppsøke kunden for å kreve inn penger. En skoleveske kunne leveres mot et avdrag på en krone uka.

Damene på konfeksjonsfabrikken Okko på Greåker var gode kunder, minnes slektningen Jan Erik Holm. Hver fredag stod brødrene Pedersen utenfor bedriften og ventet på at kundene, også fra nabolaget, skulle komme og nedbetale gjelden. Det fortelles at trekassene for Mascot reiseradio ble trukket med kunststoff, ”skai”. Dette skjedde i verkstedet på Omberg. Da gikk produksjonen på slutten, antakelig rundt 1970

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *