Dette bildet av fergemann Bjørvin Hansen (f. 1911) ved Hauge fergested er tatt på 1950-tallet. Fergen fraktet arbeidere til og fra Torp Bruk og andre som skulle til sine arbeidssteder på østsiden av Glomma. Det var ikke så enkelt å hale syklene opp og ned fra båten når vannstaden var lav. Det lønte seg lite å ha dårlig tid i fergestedet. Fergemannen berget tømmerstokker, og kom det tilfeldigvis en stokk drivende, fikk passasjeren bare trå til, og holde stokken med båtshaken. Bordhuset til Hauge Bruk ser vi til venstre i bildet. En pram med en liten hvit båt foran lå ved Hauge Prambyggeri.

Olav Mathisen opprettet fergestedet i 1929. Fergen fraktet gods og personer mellom Hauge og Torp. Den var spesielt nyttig for arbeidere ved Torp bruk. Virksomheten var i gang frem til 1970-tallet. Fra 1940 og fremover fikk den driftsstøtte fra Torp. Rolvsøy kommune stilte også opp i de siste årene, forteller Rolvsøy bygdebok.  Bjørvin Hansen var den siste fergefører.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *