Fra tunet på Haugeli 1976. Fotograf ukjent. I 1930 kjøpte Hjalmar Martinsen småbruket Haugeli med 15 mål jord. Eiendommen lå der hvor Østfoldhallens søndre parkeringsplass befinner seg i dag. ”Det norske næringsliv” gir en levende beskrivelse av virksomheten: ”Hønseriet ble anlagt samme år med en bestand på 400 høns, og senere er det blitt utvidet.…
Month: desember 2017
Mor (Mathilde) Jacobsens kafé
Hans Nielsen Hauges vei nr. 46. Mathilde Jacobsen hadde kafé i et rom inn døren som vender mot uthuset. I den umalte bygningen lå bakeriet. Eier: Ellen Berit (Moum) Andersen. I Hans Nilelsen Hauges vei 46 lå Mor Jacobsens kafé. Svensken Marthin Jacobsen (f. 1849) var teglstensmurer. Han må ha gjort det godt siden han…
A. Olsens (og Leif Olsen) Colonialforretning
Aimar Olsens kolonial omkring 1920. Ekteparet Ågot og Aimar Olsen med datteren Ruth. Aimar Olsens kolonial lå i Hans Nielsen Hauges vei 63. Olsen kjøpte tomten av naboen Johannes Johnsen, og handelen startet etter 1902. Det er uvisst om hans onkel Karl Olsen drev handel i H. N. Hauges vei 56 på dette tidspunkt, eller…
Samvirkelaget – og handel på Hauge
Samvirkelaget på Hauge ved nedleggelsen i 1984. Med Evje-verkets start på 1860-tallet oppsto det behov for arbeidere og nye boliger. Innflytterne bosatte seg så nær verket som mulig, det vil si på Evje og i Haugefjellet nord for Deleveien. Folk i Haugefjellet ble oppfattet og omtalte seg gjerne som Evje-boere. Teglverkene på Hauge og…
Butikker og handel på Evje
Ramberg bygde kombinert bolig og forretning i funkisstil. Den sto ferdig i 1936. Kunder som hadde gjeld til kjøpmannen nedbetalte ved å delta i utgraving av tomten. Bildet er fra 1950-tallet. Samlestativet for postkasser viser at posten ikke lenger lå i en kasse inne i butikken. I gangen innenfor døren hang telefonen som kundene…
Ramberg handel
Etter først å ha holdt til i Ravneveien, bygde Ramberg kombinert bolig og forretning i funkisstil i Svaneveien. Bygget sto ferdig i 1936 Ekteparet Anna og Adolf Ramberg bosatte seg på “Ramberghausen” og forsatte forretningsdriften under navnet “Severin Olsens etterfølger“. Vareutvalget var mangfoldig. Kjøpmannen kunne levere alt fra parafin til lamper og primus, til…
Kiosken til Willy, Erland og Frank
Kiosken til Frank lå svært gunstig til for passerende bilister. I siste halvdel av trettitallet lånte John Johnsen en kiosk av Brynildsens fabrikker. Den tok Willy Edvardsen over i 1937. Varene besto av brus, søtsaker, frukt og pølser. Willy sto også utenfor Solheim med en pølsevogn når det var fest på lokalet. Inne i…
Thekla Hansens landhandel
Thekla Hansens barnebarn utenfor landhandelen på Valle i 1934. Fra venstre Harald (1925), Erling (1928) og Harriet (1924). Harald og Harriet viser stolt frem sine tvillingsøstre May og Bjørg (1934). Foreldre var Theklas datter Elvira og ektemannen Hans Helland. Thekla Hansen var annengenerasjons kjøpmann på Rolvsøy. Foreldrene, Joel (1855) og Josefine Gabrielsen, begynte som landhandlere…
Råbekkhallen. Rå-Lavpris.
Rolvsøys første stormarked, «Råbekkhallen” etablerte seg i Rolvsøy Potteris lokaler midt på 1980-tallet I 1974 leide Bjørn Breigan det nedlagte pottemakeriet ved Råbekken. Han samarbeidet med kolonialgrossist Løken fra Moss, og sammen bestemte de seg for at her skulle det bli supermarked. Avtale med Sigurd Raae ble inngått om kjøp/leie av mer areal for…
Senter Kolonial
Solveig Christiansen fra Rønningen hadde solid erfaring som ekspeditrise. Hun hadde arbeidet i forretning i Moss, hos kjøpmann Olsen på Hauge og sist i ”Corner” på Alvim. Hun ønsket å drive sin egen virksomhet, og i 1962 sto hennes forretningsgård i Rønningveien 18 ferdig. Området rundt, Gullskåret, Nesskogen og Hageveien sikret et solid kundegrunnlag. Forretningen…