Hans Nielsen Hauges vei nr. 46. Mathilde Jacobsen hadde kafé i et rom inn døren som vender mot uthuset. I den umalte bygningen lå bakeriet. Eier: Ellen Berit (Moum) Andersen.

I Hans Nilelsen Hauges vei 46 lå Mor Jacobsens kafé.

Svensken Marthin Jacobsen (f. 1849) var teglstensmurer. Han må ha gjort det godt siden han kunne reise den store bygningen. I annen etasje var det to utleieleiligheter. I det store uthuset var det bakeri. Da det nylig ble revet var det tydelige rester etter bakerovnen.

De jeg har snakket med forteller at de kjøpte “kakesmøler” på vei til skolen. Baker Christensen, som senere drev på Gressvik, kjørte rundt med bil og solgte brød, fem for en krone, husker Ellinor (Sjøgreen) Stensrud (f. 1922).

Mor Jacobsen hadde kafé i husets sydøstre hjørne. Ingrid Hansen (f. 1922) forteller at foreldrene, Aasta Gjøby og Bjarne Hansen, besøkte kaféen hvor de kunne kjøpe “tertedingsær, marsipan og fløtekoppær“. Da jeg besøkte sønnedatteren Ella i 1989 sto det fortsatt et mekanisk piano med myntinnkast i stuen hvor kaféen hadde vært.

Husfruen, som sitter til venstre, het Mathilde (f. 1847) og var som mannen svensk. Hun ble omtalt som Tilla, men oftest som Mor Jacobsen. "Mor" var en hederstittel. Her er svigerdatteren Helga (f. Moum) på besøk med hekletøyet.
Husfruen, som sitter til venstre, het Mathilde (f. 1847) og var som mannen svensk. Hun ble omtalt som Tilla, men oftest som Mor Jacobsen. "Mor" var en hederstittel. Her er svigerdatteren Helga (f. Moum) på besøk med hekletøyet.
Bildet viser nordsiden av eiendommen i Hans Nielsen Hauges vei 46. Foruten uthusbygningen med bakeri var det også bryggerhus på eiendommen. Det skimtes bak trærne til høyre. Folketellingen fra 1900 forteller at datteren Olga (f. 1878) arbeidet med hus- og fjøsstell. Tomten var ganske stor, så alt taler for at familien holdt ku. Flere familier hadde ku, selv om de bare hadde en liten tomt til rådighet. Høy gikk det an å kjøpe. Eier. Ellen Berit (Moum) Andersen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *