Rolvsøys første stormarked, "Råbekkhallen” etablerte seg i Rolvsøy Potteris lokaler midt på 1980-tallet

I 1974 leide Bjørn Breigan det nedlagte pottemakeriet ved Råbekken. Han samarbeidet med kolonialgrossist Løken fra Moss, og sammen bestemte de seg for at her skulle det bli supermarked. Avtale med Sigurd Raae ble inngått om kjøp/leie av mer areal for parkering med mer.

Dermed kom distriktets første supermarked utenfor byen til å ligge i Rolvsøy kommune.

Østfold Graveservice ble engasjert til å fjerne gjenværende leire i bygningen og til å ta bort betongvegger som var bygd for lagringen av leiren. Utvendig ble det også anlagt parkeringsplass og vei rundt huset.

Dette ble ikke ferdig til åpningen i november 1974, så en måtte ”låne” en åker av Raae  til parkering.(heldigvis var det kaldt og åkeren var ”dypfryst”  Leif Gjerdsbakk ble ansatt som disponent 1. juli og fikk ansvaret for oppbygging av selve butikken med den profilen som Råbekkhallen fikk.

Den gangen var Rolvsøy en oversiktlig kommune og det var korte veier til Kontorsjef (Rådmann) Løvdal, teknisk avdeling og andre som måtte bli involvert i byggesaken og alt gikk greit og lett. Våre forespørsler om lukkningsvedtekter ble besvart med ”hvilke åpningstider vil dere ha?” Dermed ble det åpningstider til 2000 og stort rabalder i Fredrikstads Handelsstand.

Følgene ble at vi måtte stenge kl 1630 i en periode, men Rolvsøy kommune vedtok nye åpningstider tilpasset et supermarked beliggende på ”landet.”

Cirka 30 personer, i hovedsak fra Rolvsøy, var ansatt på hel- og deltid og omsetningen steg fort til 12 millioner kroner per år, som var en god omsetning den gangen. Det kom kunder fra hele regionen for å handle billig mat, men også tekstil. 

Råbekkhallen var i hovedsak en lavprisforetning for dagligvarer med ferskvare- og fiskedisk. Men var i tillegg først ute med tekstil, husholdningsartikler og gaveartikler. Et sortiment som lignet på det de fleste supermarkedene har i dag.

Råbekkhallen ble fort populær på grunn av lave priser og godt utvalg, men ikke så populær blant den etablerte handelsstand i Fredrikstad. De sendte ofte mattilsynet opp for a sjekke at alt gikk riktig for seg.

Spesielt fordi det ble solgt reker til en pris langt under det foretningene i byen kunne selge til, men det ble ikke funnet noen mangler ved kvaliteten

Man kan si at Råbekkhallen var en sped start på og en banebryter for det som i dag er fylket største handlegate, Dikeveien. Ved siden av butikken kom det også straks en skobutikk som har vært i drift også etter at dagligvarebutikken opphørte.

Råbekkhallen opphørte som supermarked på 1980-tallet og har siden huset ulike foretninger som sten og flis, kjøkkeninnredninger, med mer. Opprinnelig forespeilet at butikken kunne bestå til tidlig på 1980-tallet da den stod i veien for firefelt veien som skulle gå der butikken ligger, men det er fortsatt drift i de opprinnelige lokalene i 2011 og veien er fortsatt i det blå.

Skrevet av Leif Gjerdsbakk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *