De to bygningene som Joel Gabrielsen eide lå på hver sin side av veien. Huset til venstre (Elvenesveien 30) ble leiet ut til fire familier. I andre etasje lå ”Blåsærrommet” hvor Valle-musikken hadde sine øvelser. Forretningen lå i første etasje i bygningen til høyre (Elvenesveien 32). Der bodde også kjøpmannsfamilien og to familier i leie. Fotograf ukjent/ØFB.

Det svenske ekteparet Joel (1855) og Josefine Gabrielsen etablerte landhandel på Valle i siste halvdel av 1800-tallet. De startet beskjedent i området nær Valle-gropa. Det må ha gått bra, for paret ble eiere av et hus med fire leiligheter og forretningsgård med privatbolig og to utleieleiligheter.

Om de sto som byggherrer er uvisst. I 1938 gikk driften videre i familien gjennom sønnen Wahl (1886) og hustruen Olga. Wahl arbeidet i fjellet som stenhogger og smed, mens Olga drev forretningen. Datteren Randi Breivik overtok etter foreldrene i 1963, og i 1974 fortsatte Inger (1933), sønnen Johns hustru. Inger trengte handelsbrev, så i en alder av 40 år måtte hun slite skolebenken etter arbeidstid.

Da Råbekkhallen kom var butikkens dager talte, og i 1982 var det slutt. Wahl fortalte Inger at i hans og Olgas tid kom varene sjøveien med ”Trippen”. Da Inger drev ble varene tilkjørt med bil. Slakter Ringstad fra Rakkestad leverte varer to ganger i uken. Han tok opp bestillinger, og det gikk unna på mørbradsteken på lørdagene. Påleggsvarer ble skåret opp i forretningen og solgt i løs vekt.

Gartnerhallen brakte frukt og grønt, og fiskebilen fra Engelsviken tilbød nystekte fiskekaker og fiskepudding en gang i uken. Bakerbilen fra Greåker kom daglig med nystelt bakst. Forretningen hadde ølbevilling. Foruten lokale kunder kom båtfolk fra brygga og kjøpte øl for helgeturen til Hvaler. Kundene handlet på bok og gjorde opp regningen en gang i uken eller månedlig.

Da driften opphørte fikk Inger inn alt utestående på 75 kroner nær. Hun hadde en solid kundekrets.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *