Thekla Hansens barnebarn utenfor landhandelen på Valle i 1934. Fra venstre Harald (1925), Erling (1928) og Harriet (1924). Harald og Harriet viser stolt frem sine tvillingsøstre May og Bjørg (1934). Foreldre var Theklas datter Elvira og ektemannen Hans Helland.

Thekla Hansen var annengenerasjons kjøpmann på Rolvsøy.  Foreldrene, Joel (1855) og Josefine Gabrielsen, begynte som landhandlere på Valle i siste halvdel av 1800-tallet.

Joels datter, Thekla (1884), var gift med Harald Hansen Rønningen. Ekteparet kjøpte et hus på Valle i nåværende Elvenesveien. I stuen innrettet de landhandel. Huset rommet i tillegg et stort kjøkken, et langt kammers, med salong i den ene enden og seng i den andre, samt et soverom oppe. Harald drev omførselshandel med fisk og han hentet varer til butikken som Thekla sto for. 

Vareutvalget var omfattende, fra alle slags matvarer til spiker og maling, sysaker, garn og stoffer som metervare. Sirup, salt sild, grønnsåpe og parafin måtte hentes og tappes fra fat i en utebod. Der sto også mel- og sukkersekkene. Melken ble målt opp fra en stor og en liten melkeså i butikken. «En liter skummet og ett mål (1 dl) fløte», kunne det hete. Usolgt melk ble oppbevart i en så i gangen. Den sure, tykke melken drakk familien.

I de harde tredveåra handlet folk på matlapp.

Datterdatteren Harriet (1929) var bare jentungen og fikk i oppgave å gå til herredskasserer Nicolay Omberg for å innfri lappene til kontanter. Det var et lite attraktivt oppdrag, for Omberg ga tydelig uttrykk for at kommunekassen var nær bunnskrapet.

Datteren Eli overtok etter moren Thelda. Etter Eli var det hennes datter Ednys tur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *