Stockmanns landhandel i Kirkeveien 36. Fotograf ukjent/ØFB.

På eiendommen i Kirkeveien 36 drev Pauline og Oscar Bakker handel før de flyttet til egen forretningsgård i 1929. Familien Stockmann fortsatte med handel, men etter noen år ble butikken leid ut.

Berit Klüwer (f. Fritzner 1934) sto i butikken et par år etter konfirmasjonen, rundt 1950. På denne tid var Anna Berg fra Varteig leietaker hos Stockmann. Berit forteller om gammeldags drift med 50-liters melkespann og handel i løs vekt. Merker på rasjoneringskort var fortsatt i bruk. Kundene forlangte en halv liter skummet melk. Da var det å bikke på litermålet og sikte inn på øyemål for å få rett mengde i spannet. Brødutvalget besto av vanlig loff og formloff, kneippbrød og vanlig brød. Viktigere enn brødtypen var bakeren. Kundene ventet til langt på ettermiddagen for å få grislebrød fra bakeren på Lisleby. Loffen kostet 41 øre, kneippbrødet 43 øre og grislebrødet 52 øre. Berit tjente 100 kroner i måneden. Vask av gulver avsluttet arbeidsdagen.

Selv om handelssentret Greåker lå i nærheten, tok nærkjøpmannen opp konkurransen og forhandlet de mest uventede ting, til og med påtegnede håndarbeider.

Postbudet leverte post ved disken. Rekommanderte sendinger og pakker måtte hentes på Lisleby postkontor.

Da Berit Fritzner senere gikk på handelsskolen i Fredrikstad fikk hun lære at en fast kundekrets på ni familier skapte et sikkert eksistensgrunnlag for en kjøpmannsfamilie. Det store antall butikker vitner om at denne kunnskap må ha vært godt kjent blant Rolvsøys lokalkjøpmenn.

Den siste leietaker var Leif Nilsen Raae. Hans kone Ragnhild hadde vært ansatt hos Anna Berg.  Ekteparet Raae overtok driften i tiden da lokalkjøpmannens tid var over på Rolvsøy.

Karl Stockmann var maskinist på ”Trafikk”. Han var kirketjener og drev begravelsesbyrå fra eiendommen. Denne virksomhet pågikk etter at butikken var nedlagt. På et bleknet bilde står å lese: ”Begravelsesbyrå. Kister. Svøp. Bil. Pynting. Tlf. 35159. Karl Stockmann”. Nåværende bygning ble reist etter en bran

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *