På et tidligere bilde så vi kiosken til Paula Harlem, som lå like inntil broa. Senere anla svogeren Konrad Harlem butikk i Soliveien. Fra 1946 overtok Paula og ektemannen Frits. Pomona, eller «Kiosken til Paula», hadde kafébevilling, og var kommisjonær for Pengelotteriet og Norsk Tipping. Kiosken ble et møtested for Haugetun-elever og naboer. Bygningen måtte vike for den tredje Rolvsøysund bro 1972.
På et tidligere bilde så vi kiosken til Paula Harlem, som lå like inntil broa. Senere anla svogeren Konrad Harlem butikk i Soliveien. Fra 1946 overtok Paula og ektemannen Frits. Pomona, eller «Kiosken til Paula», hadde kafébevilling, og var kommisjonær for Pengelotteriet og Norsk Tipping. Kiosken ble et møtested for Haugetun-elever og naboer. Bygningen måtte vike for den tredje Rolvsøysund bro som åpnet i 1972.

Betsy og Olaf Harlem bygde hus med sidebygning ved Soliveien 6 i 1908.  Betsy hadde forretningssans, og hun begynte med kioskhandel like inntil Rolvsøysund bro.

Kiosken sto på fundamentet etter den første broa. Rundt 1928/30 opphørte virksomheten, men Betsy fortsatte i forretningslivet som torvkone i Sarpsborg, to dager i uken. Hun solgte frukt og grønnsaker fra egen have.

Ekteparet fikk to sønner, Frits (1903) og Konrad (1904). I 1925 ble det giftemål mellom Paula Blomquist og Frits. Ektemannen ble snekker. Det var vanskelige tider. Konrad etablerte seg som drosjeeier og sjåfør, men i tillegg åpnet han butikk i Soliveien. Under krigen ble den leid ut som systue. Rett etter krigen drev Birger Eriksen butikk en kort periode, men i 1946 tok Paula og Frits over.

Det var stor virksomhet i ”Pomona”, som var forretningens navn, men på folkemunne gikk den under navnet ”Kiosken til Paula”. Det var hun som hadde handelsbrev og var hovedansvarlig, men Frits trådte til etter arbeidstid. Forretningstiden var fra 09.00 til 23.00, så det var lange dager. Man kunne tilby alle slags kioskvarer, Pengelotteri og Tipping.

Kafébevilling forelå også, så naboer og Haugetun-elever kunne forlyste seg med knipsekasser og fotballspill til inntekt for Røde Kors, mens de nøt godterier og leskedrikk. Da Frits døde i 1965 gikk datteren Kari (1939) inn i driften, sammen med moren.

Kari Harlem i butikkdøren. Fotograf ukjent/ØFB.

I 1970 var det slutt. Bygningen ble revet i forbindelse med bygging av den tredje Rolvsøysund bro. Paula tok det svært tungt, og sov i sin seng til siste dag huset sto.

Paula Harlem hadde handelsbrev, og var ansvarlig for driften av kiosken Pomona. Ektemannen Frits hadde annet arbeid, men hjalp til etter arbeidstid. Da han døde 1965 gikk datteren Kari inn i driften, sammen med moren.
Paula Harlem hadde handelsbrev, og var ansvarlig for driften av kiosken Pomona. Ektemannen Frits hadde annet arbeid, men hjalp til etter arbeidstid. Da han døde i 1965, gikk datteren Kari inn i driften sammen med moren.
Bildet er tatt fra Greåker-siden mot Rolvsøy. Smia til Syver Bjørnstad sees i vannkanten. Inntil lampetten og like ved veikanten, ser vi på Rolvsøy-siden en liten hvit bygning. Det er kiosken Til Paula Harlem. Den var bygget på fundamentet til den første broa.
Bildet er tatt fra Greåker-siden mot Rolvsøy. Smia til Syver Bjørnstad sees i vannkanten. Inntil lampetten og like ved veikanten, ser vi på Rolvsøy-siden en liten hvit bygning. Det er kiosken Til Paula Harlem. Den var bygget på fundamentet til den første broa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *